De keuze voor de juiste slijpschijf

De juiste slijpschijf kiezen is niet altijd even makkelijk. Als je een kijkje in ons assortiment neemt dan zie je dat er veel verschillende soorten zijn. Door middel van dit artikel willen wij je helpen om de juiste keuze te maken.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kun je natuurlijk contact opnemen met onze klantenservice. Zij helpen je graag de juiste keuze te maken.


De eerste keuze die je moet maken is of je een doorslijpschijf of een afbraamschijf koopt. Dit heeft te maken of je iets wilt doorslijpen of iets wilt afbramen. Dit is een belangrijke keuze. Een doorslijpschijf kan namelijk niet worden gebruikt voor het afbramen.

Kies een doorslijpschijf óf een afbraamschijf

Zoals je op de afbeelding kunt zien is het op het eerste gezicht weinig tot geen verschil tussen de slijpschijven. Toch is deze er wel degelijk.


De doorslijpschijven

Wil je metaal afbramen? Daar speciale, dikkere, schijven voor. Hiermee kunnen bramen, lasbramen, roest en oneffenheden worden verwijdert. Wil je een oppervlakte weer vlak maken dan is de afbraamschijf  de juiste keuze.

Een specialistische slijpschijf is geschikt om iets door te snijden met een haakse slijper. Voor steen heb je natuurlijk een andere schijf nodig dan voor metaal.

Uiteraard kun je alle verschillende schijven in het assortiment van Slijpenschuurschijven.nl vinden..

De reden dat doorslijpschijven niet gebruikt kunnen worden voor het afbramen is dat de kans groot is dat er meer materiaal verwijdert wordt dan alleen de bramen.

De maten, de dikten en de toerentallen

Een ander aspect van de schijven waar je rekening mee dient te houden dat zijn de maten, de dikten en de toerentallen.

Er zijn een aantal standaard maten. Dit zijn de diameters 115, 125 en 230 millimeter. De dikten van de schijf variëren tussen de 1 en 3,5 millimeter. Welke maat je nodig hebt is afhankelijk van de haakse slijper die gebruikt wordt.

Waar je verder goed op dient te letten is het toerental. Het toerental op de schijf mag namelijk niet lager zijn dan het toerental dat jouw slijper haalt.

Zou je wel een schijf met een verkeerd toerental gebruiken dan is er de kans dat de schijf gaat afbrokkelen of dat deze uit elkaar spat. Dat wil je natuurlijk voorkomen..

De elektrische haakse slijpers halen in de regel een hoger toerental dan de haakse slijpers met een accu.

Haakse slijper elektrischHaakse slijper accu

De slijpschijf en de houdbaarheidsdatum

De slijpschijven zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum. Dit is omdat de schijven kunnen verouderen. Dit heeft vooral te maken met de toerentallen.

Deze zijn hoog en als deze ouderdom vertonen kunnen de schijven makkelijker afbrokkelen of uit elkaar spatten. De datum heeft dus zeker nut en daar moet goed op gelet worden.

Ook al gebruik je de schijf niet vaak dan kan deze door ouderdom nog steeds afbrokkelen of uit elkaar spatten.

Let dus goed op de datum en gebruik geen schijven die over de houdbaarheidsdatum zijn.

Nu we de veiligheid van de schijven hebben besproken is het raadzaam om ook te melden aan andere veiligheid te denken.

Draag bij het slijpen altijd handschoenen, een veiligheidsbril en oordoppen. Zo weet je zeker dat je veilig gaat slijpen.

Wanneer je voor 15.30 bestelt, wordt je bestelling op dezelfde dag verstuurd.
Heb je nog een vraag over dit artikel? Neem gerust contact op met de klantenservice,onze verkoopadviseurs helpen je graag verder.